Verslag European Classic Series Spa-Francorchamps 2015

Donderdagmorgen, aangekomen om 07u30 staan Herbert en ik slim opgesteld in de schaduw van de Ardense dennen. Naar goede gewoonte gebruiken we deze dag voor wat extra training. We rijden met “Martin”,met “Juul” en met de gsxr 600 van Herbert. Door de zeer hoge temperaturen is het belangrijk om de bandendruk en motorafstelling zo goed mogelijk geregeld te krijgen. “Martin” vertoont al vroeg tekenen van detonatie. Herbert krijgt dit weggewerkt door de ontsteking bij te stellen. Ook hebben we weer veel last van een smerende achterkant. Het is een golvende beweging doorheen heel de moto. Vooral doorheen de snelle bochten, maar ook bij het aanremmen en soms zelfs op de rechte stukken. Dit wordt aangepakt door de achterdemping te verharden en de bandenspanning te verhogen. Al veel beter! Door ook nog wat minder kracht uit te oefenen op de stuurhelften verdwijnt het ook op de rechte stukken. Voila, “Martin” is klaar. We besluiten “Martin” te sparen en de rijlijnen vooral te oefenen met de andere moto’s. Voor het overige testten we ons nieuw tanksysteem en merken dat we nu slechts +/- 6 seconden zullen nodig hebben voor een tankbeurt. We maken van deze extra dag ook gebruik om tijdig ons plaatsje achter de pitbox in te palmen. Na 3 keer de tent te hebben verplaatst om ze uiteindelijk op z’n definitieve plaats op te richten blijkt nog eens hoe nuttig het is om er op donderdagnamiddag vroeg bij te zijn. Ondertussen zijn Leen en Marie aangekomen. Samen gebruiken we de hele avond om de pitbox in te richten en de “back-stage” op te stellen en aan te kleden.

Vrijdag laten we ons zwembadje vollopen, maar wordt er ook gekoerst voor een goede startplaats. Er staan vandaag 2 kwalificaties en een nachttraining op het programma. Onze tactiek vandaag is: Zoveel mogelijk water drinken, zo hard mogelijk gassen en zo snel mogelijk het zwembad in voor verkoeling. Dit resulteert in extreme vermoeidheid, uitdroging, een gebroken uitlaat, nieuwe persoonlijke ronderecords en een 43ste startplaats. Zowel Herbert als ik draaien rond de 3.04.5. Blijkt dat het niveau dit jaar weer gestegen is. Wat wel tegenvalt is onze nieuwe tankbus. De dichting lekt en is niet te repareren. We besluiten uit veiligheidsoverwegingen terug ons oude (trage) systeem te gebruiken. Ook verbruikt de motor te veel olie en zullen we olie moeten bijvullen gedurende de pitstops. Marc en Jo zijn ondertussen ook aangekomen. We maken er ‘s avonds een gezellige bbq van.

Zaterdag pikken we verschillende genodigden op aan de ingang en gaan we her en der aan de rand van het circuit kijken naar andere rijders. Het werd de hele dag puffen in de hitte, maar ook tof om zoveel supporters te mogen ontvangen. Na een nieuw setje banden te hebben opgelegd, is het rond 19u tijd voor het echte werk. Snel een versterkende spaghetti binnenwerken, alvorens de pit te verlaten voor de opwarmingssessie. We draaien beiden nu al toptijden en zien dat het goed zit. Na een half uurtje stressen en mentale concentratie in de box is het tijd voor de proefstart. Topstart! Ik schiet door “La Source” op ongeveer een 38ste plaats. Wanneer we de moto terug opstellen voor de definitieve start en ik aan de andere kant van het rechte stuk naast de 64 andere deelnemers sta, valt me op hoeveel volk er wel is komen opdagen. Naar goede gewoonte worden de rijders vlak voor de start luid aangemoedigd vanuit de tribune en van op het pitgebouw. Dit jaar kreeg ik er kippenvel van. De start verloopt ook nu goed, doch raak ik ingesloten tussen een 5 tal anderen en verlies ik nog voor “La Source” een 8 tal plaatsen. Na de eerste ronde is er iemand neer gegaan in diezelfde eerste bocht. Vervolgens dient het hele veld gedurende 3 ronden te verzamelen achter de pacecar. Wanneer ik na 40 minuten de pits binnen kom voor de eerste tankbeurt en rijderwissel staan we al terug geklasseerd op een 44ste plaats. Na een uur wedstrijd wordt dat een 40ste plaats. We blijven gestaag stijgen in de rangen waardoor we half wedstrijd op een 27ste stek te vinden zijn. Wanneer ik dit te horen krijg van onze crew , kan ik het niet geloven en ga zelf poolshoogte nemen op de monitor. Fantastisch! Zou een top 20 er kunnen inzitten dit jaar? Midden Herberts stint verschijn deze onverwachts voor onze pitbox met elektrische problemen. De batterij wordt niet geladen door de alternator waardoor we 3 maal een andere batterij zullen moeten steken. Hierdoor verliezen we belangrijke minuten en zullen we na 4 uur wedstrijd uiteindelijk op een 37ste plaats stranden.

00uur: Finish. Iedereen is naar de pitstraat gekomen om ons te ontvangen met een champagne-douche. Na de vele felicitaties gaat de ontlading en het feest verder rond de bbq en het zwembadje. In de vroege uurtjes belanden we terug in onze pitbox, waar er nog duchtig gefeest wordt met de 2 andere teams van box 25. Zondag wordt er opgeruimd en teruggeblikt op een geslaagd raceweekend.

Dikke merci aan de sponsors en helpers en iedereen die erbij kon zijn, maar ook aan de familie Martens, die er niet bij waren. Bart zorgt al jaren gratis voor 2 pitbikes en Rik zorgde dit jaar gratis voor een grote feesttent. Ook dankzij hen konden we erin slagen om een 25tal racefans een gezellige weekend te bezorgen.

Christophe,
777-gaming.be ClassicRacing

Bikers Classics European Classic Series Francorchamps MotoMartin Honda Endurance racing
Bikers Classics European Classic Series Francorchamps MotoMartin Honda Endurance racing
Bikers Classics European Classic Series Francorchamps MotoMartin Honda Endurance racing
Bikers Classics European Classic Series Francorchamps MotoMartin Honda Endurance racing